Urartuların İnsanlık Tarihine Katkıları Nelerdir

Bu yazımızda Urartuların İnsanlık Tarihine Katkıları Nelerdir sorusunu cevaplayacağız.

Urartuların İnsanlık Tarihine Katkıları Nelerdir

Urartular, MÖ. 9. yy’da Doğu Anadolu’da kurulmuştur. Mimari açıdan çok gelişmiş bir medeniyet olan Urartular, bölgenin zorlu arazi şartlarına rağmen kurmuş olduğu kentler en belirgin özellikleriyle günümüze kadar ulaşmıştır.

Bölgenin yüksek bir bölge olması kentleşmeyi oldukça zorlaştırmasına rağmen Urartular, sarp kayalıkların tepelerine muhteşem kaleler, saraylar, tapınaklar inşa etmişlerdir.  Bölgenin denize uzak olması ve karasal iklime sahip olması tarım alanında sıkıntılar yaratmıştır.

Kurdukları şehirlerde tarıma önem veren Urartular, bu sorunu çözmek için su kanalları, göletler ve su bentleri yapmışlardır. Böylelikle verimli toprakları işleyerek kentlerde oturan halkın refah seviyesini arttırmışlardır. Bu su kanalları, göletler ve su bentleri günümüze kadar ulaşmıştır. Urartular tarafından yapılan Şamran Su Kanalı dünya su mühendisliği harikası olarak kabul edilmektedir.

Günümüz araştırmacıları Urartuların yapmış olduğu baraj, gölet ve sulama kanallarına dünyanın hiç bir yerinde rastlanmadığını, eşi ve benzeri olmadığını belirtiyor.

Urartular ve Maden Sanatı

Kuzey Suriye’nin zengin maden yataklarından faydalanan Urartular, baltalar,hançerler,oraklar,kemerler,yüzükler ve bilezikler üreterek maden işleme konusunda da ne kadar yetenekli olduklarını ortaya koymuşlardır.
Urartuların günümüze kadar ulaştırdığı önemli özelliklerinden bir diğeri de seramik üretim tekniğidir.

Urartular Soru Cevap

  1. Urartuların tarım yaptıklarının kanıtları nelerdir ?
    Yapmış oldukları su kanalları,göletler ve su bentleri Urartuların tarım yaptığının kanıtıdır.Öyle ki bazıları günümüze kadar ulaşmıştır.
  2. Urartular hangi alanlarda gelişmişlerdir ?
    Tarım,mimari yapılar ve maden sanatı alanlarında oldukça gelişmişlerdir.
  3. Urartulardan günümüze kadar kalan kanalın adı nedir ?
    Şamran Su Kanalı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir